TITEL: Ecologie van de tussenTijd
JAAR: 2021
LOCATIE: NDSM Amsterdam
BUDGET: 150 euro
Transformatie. Daar draait het om op de NDSM.
De NDSM is het toonbeeld van globalisatie. Waar eerst mammoettanker Melania wordt gebouwd die wereldwijd koloniale aardolie zal gaan vervoeren, verrijzen nu de beleggingen van globale vastgoedfondsen. Op de werk-vloer transformeert levenslang werk naar een digitale flex baan.


Een inmiddels klassiek verhaal. Het productiemiddel is niet langer Arbeid maar Kapitaal. Het proces van transformatie van de werf is niet natuurlijk zoals de seizoenen wisselen. Het is een politiek spel met grond als middel en creativiteit als saus. Achteraf en weten-schappelijk geformuleerd: een staatsgeleide gentrificatie..
Opvallend is dat iedereen in het ontwikkel proces het steeds over de toekomst heeft, alsof die nog niet begonnen is. In tien jaar zien we de NDSM veranderen van een wilde unieke plek naar een vastgoed locatie met een (bedreigd) rafelrandje.De recente vastgoed ontwikkeling gaan als mythische succesverhaal de wereld over.
Hoe zit het met de Tussentijd?
Wij, als betrokken makers van die tijd willen haar vastleggen voordat ze geabsorbeerd en overgenomen wordt door planning en commercie. Daartoe hebben we een het onderzoek Ecologie van de Tussentijd gestart. In dit eerste deel tonen we hoe door mens en natuur de afgelopen 25 jaar een ongeplande groene zone is ontstaan. Deel 2 is de sociologische component van de ecologie. Wie waar en hoe van het gebied gebruik maakt. Deel 3 toont de economische krachten die werkzaam zijn.
Deel 1: groen.
Omdat er veel nieuwbouw-appartementen gebouwd worden op de NDSM werf west, is er op de hele werf groene ruimte nodig. De wet bepaalt een groen-norm om een gezonde balans te houden tussen beton en groen. Daarom gaat er vanaf 2022 op de NDSM werf Oost, het historisch gedeelte, 'radicaal vergroend worden'. Er komt daarvoor een ontwerp. Het bestaande groen moet plaats maken. Zonde vinden wij. Wat is er mis met de aanwezige natuur? In de tijd tussen het failliet van de scheepswerf en de commerciele ontwikkeling, de tussentijd, is hier een speciale en waardevolle ecologie ontstaan. Niet ontworpen, niet gepland, wel rijk van soorten (meer dan 75) en verhalen.


HOME
toekomstbeeld voor nieuw Groen
FOCUS: documenteren
POSITIE: opdrachtgever

DUUR: in proces

PROCES: participatief

UITVOERING:
verzamelen, ordenen

RESULTAAT: publicatie
beeld scheepswerf 1970
opname in Punda
BART & KLAAR 
Ecologie van de Tussentijd
deel1: groen
Route Tussentijd
werk
uitgangspunten
intro
CV